Project Description
Kuchnia średniowieczna – degustacja potraw
Stanowisko to prezentuje potrawy, których przygotowywanie można zobaczyć na własne oczy. Gotowane są w warunkach zbliżonych do historycznych (ognisko i trójnóg) przez osoby ubrane w stroje z epoki. Wszystkie przyrządy służące do gotowania oraz oprawa mają zachowany charakter historyczny. Kucharz opowie o tajnikach dawnej kuchni, o tym co i w jaki sposób było spożywane oraz jakie obyczaje panowały przy stole. Potrawy są wyrobami własnymi przygotowanymi w oparciu o oryginalne przepisy historyczne. Oczywiście w naszej ofercie istnieje możliwość wyboru formy degustacji potraw w warunkach obozu rycerskiego lub dworu książęcego.
W naszej ofercie istnieje możliwość wyboru formy degustacji potraw w warunkach obozu rycerskiego lub dworu książęcego:
Stół z jadłem średniowiecznym – wspaniałe urozmaicenie każdej imprezy, podczas której uczestnicy będą mieli możliwość posmakować dań i przekąsek kuchni dawnej.
Obozowa kuchnia – wszystkie potrawy są przyrządzane w plenerze, w kotłach umieszczonych nad ogniskiem, a Ich przygotowanie odbywa się na oczach widzów, którzy mają niecodzienną możliwość zobaczenia
kuchni od podszewki i przyjrzeniu się wszystkim sprzętom i naczyniom służącym do gotowania w dawnych czasach.
Wszystkie potrawy są wyrobami własnymi w oparciu o oryginalne przepisy historyczne.