Project Description
Młynopiekarnia – wypiekanie podpłomyków
Chleb to podstawa naszych posiłków, ale jak on powstaje ? To właśnie na tym stanowisku najmłodsi mają okazję zmielić ziarno na wiekowym żarnie i dowiedzieć się jak przebiegały prace przy średniowiecznych wypiekach. Ten sam proces wypieku funkcjonował jeszcze u babek i prababek, więc po lekcji historii będzie okazja do własnoręcznego rozwałkowania placka, tzw. podpłomyka ze świeżo wyrobionego ciasta i następnie pod bacznym okiem średniowiecznych piekareczek upieczenie na blasze swojego podpłomyk. Po tym pozostaje tylko wybór smaku marmolady i degustacja przygotowanego przez siebie placuszka. Jedna z ulubionych form rozrywki dla dzieci, a przy okazji uczy małych kucharzy i smakuje! Do wypieku i degustacji zapraszamy także dorosłych. Zapach palonego drewna i smak znany od wieków najprostszego dawniej smakołyku przeniosą uczestników w klimat dawnych lat.